کودکان؛ فراموش شدگانی در هجمه ی اخبار ناگوار

کودکان؛ فراموش شدگانی در هجمه ی اخبار ناگوار

 

🔹این روزها همه ی ما از جنگ و ناامنی سخن می گوییم و اخبار ناگوار سیاسی و زیست محیطی داخل و خارجی را دنبال می کنیم و انتشار می دهیم. همه در حال ابراز ترس ها و اضطراب های خود و ارائه ی تحلیل های مختلف در شبکه های اجتماعی یا روابط رو در روی انسانی هستیم.
ما با نگرانی از شرایط فعلی می کوشیم تا با پیش بینی ها و ارزیابی های خود راهکاری برای ایجاد زندگی بهتر در آینده بیابیم. این در حالیست که باید توجه داشت در همان لحظاتی که در حال گفتگو در مورد اخبار ناگوار هستیم یا به صدای گوینده ی اخبار در رادیو و تلویزیون گوش می دهیم که حوادثی چون جنگ و احتمالاتش و بمب گذاری و ترور و تصمیمات مسئولین را شرح می دهد و یا در تاکسی و اتوبوس با راننده و مسافران در مورد گرانی و شرایط ناگوار اقتصادی بحث می کنیم کودکان ما در کنارمان شاهد این بحث ها هستند. ما اکثرا تصور می‌کنیم آن ها غرق در دنیای کودکی خود هستند و متوجه چنین مباحثی نمی شوند این در حالیست که کودکانمان صدای ما را می شنوند و ترس ها و اضطراب های ما را دریافت می کنند.
کودکان به قدری آگاهند که حتی اگر اخبار ناگوار را نشنوند و شاهد گفتگوی ما بزرگسالان نباشند در لحظاتی که به آغوش ما می آیند متوجه تنش های این روزهای ما خواهند شد و همین امر به مرور احساس عدم امنیت را به آنها منتقل خواهد کرد.

🔹امروز جهان بیش از پیش دچار اضطراب های خاص شده است. اضطراب هایی که ما نیز خواه ناخواه دچار آن ها میشویم اما باید برای بهداشت روان نسل آینده، اکنونِ کودکانمان را به دست فراموشی نسپاریم و تا جای ممکن بکوشیم تا آن ها در این اضطراب ها و نا امنی ها حل نشوند.
با توجه به شرایط پیچیده ی کشورمان همواره دچار تنش ها و حوادثی خواهیم بود و این در حالی است که مدیریت چنین اخباری می تواند کودکان ما را از آسیب جدی حفظ نماید. بهتراست در چنین روزهایی بیش از پیش با دوستان و آشنایان خود جمع هایی را تشکیل دهیم تا کودکان در طول بازی گروهی و گفتگو با یکدیگر، فرصت این امر را بیابند که اضطراب ها و ترس های خود را ابراز کنند.

🔹 خوب به خاطر دارم در مدرسه طبیعت در یکی از روزها دقیقا پس از آخرین زمین لرزه ی تهران، یکی از موضوعات بازی کودکان مدرسه، زلزله بود. آنها این موضوع را به شیوه های مختلف در فعالیت ها و بازی های خود جاری کرده بودند و به برون ریزی این اضطراب ها می پرداختند.
بازی کودکان در شرایط آزاد و ایمن در کنار بزرگسالان آگاه با حداقل مداخله می تواند بستری مناسب را جهت رها سازی افکار کودکان از تنش های پیرامونی خویش فراهم آورد. آنها در چنین محیطی با توجه به روحیات فردی خود با بازی های وانمودی مانند جنگ بازی یا خاله بازی (بازسازی لحظه ی تصادف، زلزله، مرگ و…) به ایفای نقش های مختلف و بیان احساسات خود می پردازند. همچنین آن ها تنش های خود را با کشیدن نقاشی و یا ساخت یک سازه (مثل تانک، شمشیر، تفنگ) یا گفتگوهایی در گروه دوستی و یا حتی در شکل قصه پردازی برای کودکان دیگر مطرح می کنند. در نتیجه آن ها در یک جامعه کودکی فرصت آن را می یابند تا موضوعات را با تنش کمتری تجربه کنند و از هم در مورد آن ها بیاموزند.

🔹خیلی وقت ها شنیدن اخبار، کودکان را دچار وسواس و نگرانی های سختی می کند و ما به عنوان بزرگسال متهم به گرفتن دوران کودکی از آنها می شویم. این موضوع به عنوان نمونه در مواردی که وارد آموزش های مستقیم و انتقال ناصحیح اخبار زیست محیطی می شویم کاملا محسوس است. در نظر بگیرید کودکانی را که به منظور بهره مندی از شگفتی های محیط طبیعی راهی گردش روزانه در جنگل شده اند، در این حین یکی از کودکان از ابتدا با نگاه مضطرب در طول مسیر به دنبال زباله می گردد تا آنها را جمع آوری کند و این در حالی است که همسالانش از دیدن پیله های کرم ابریشم به وجد آمده اند. در حقیقت، او به دلیل نقشی که بزرگسالان بر اساس آموزه های غلط در خردسالی به او داده اند از درک شگفتی های طبیعت در کنار همسالان خود محروم می ماند و ممکن است دچار بوم هراسی شود.

🔹این روزها بیش از پیش باید به مفهوم کیفیت زندگی توجه کنیم. برخی از ما ممکن است تحقق این مفهوم را در تغییر مختصات جغرافیای زندگی خود امکان پذیر بدانیم و برخی به خوبی دریافته باشیم که ارتقای کیفیت زندگی خود و کودکان نیازمند داشته های دور از دسترس و اندوخته های مالی بسیار گزاف نیست.

🔹گنجاندن چند ساعت بازی آزاد در طبیعت با همسالان و سفر در طبیعت و آشنایی با ناشناخته ها و شرکت در دور همی های فامیلی و دوستانه هر کدام علاج هایی هستند که این روزها می توانند به عنوان درمانی کم هزینه در نظر گرفته شوند و امنیت را به کودکانمان و ما بازگردانند.

 

#سعیده_ابیانه
پژوهشگر مطالعات کودکان

 

مطالب مرتبط

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تمامی حقوق برای پایگاه خبری تحلیلی امید نویس محفوظ است. استفاده از مطالب با ذکر منبع آزاد است.