امیدنویس

حلقه گمشده بیکاری معادن گیلان

استان گیلان به دلیل برخورداری از ظرفیت کوهستان در جنوب جغرافیای ظرفیت مناسبی از لحاظ معدنی برخوردار است. این استان در حال حاضر دارای ۱۰۸ معدن است که براساس گزارش اداره کل صنعت، معدن و تجارت از این تعداد ۵۳ درصد شامل ۵۸ واحد معدنی غیرفعال هستند.

لازم به ذکر است که استان گیلان در سالهای اخیر به دلیل توسعه ساخت و سازها با روند رو به رشد مصرف مواد معدنی به خصوص شن و ماسه مواجه بوده است که غیرفعال بودن این تعداد معدن با توجه به محدودیت زیست محیطی برای احداث معادن جدید، بخشی از توان و چرخه تامین استان را با مشکل مواجه ساخته است.

علاوه بر این تعطیلی معادن نه تنها آسیب های اقتصادی و درآمدی برای استان خواهد داشت و تاکنون داشته است، بلکه فعالیت آنها در حوزه اشتغالزایی نیز می‌تواند برای نیروی جوان استان راهگشا باشد.

البته فعالیت معادن در گیلان به دلیل شرایط حساس زیست محیطی همواره با انتقادات فعالان محیط زیست و همچنین مسئولان همراه بود که پُر بیراه هم نبود، زیرا طی چنددهه اخیر در بسیاری از موارد شاهد آسیب‌ و خسارات جدی از سوی معادن به زیست بوم استان بوده‌ایم.

اما با این حال غیرفعال شدن معادن گیلان به عنوان یکی از حوزه‌های اقتصادی و چرخه تامین نیاز استان، اکنون به دغدغه مدیریت ارشد استان تبدیل شده است به طوری که استاندار گیلان عصر روز گذشته در چهارمین جلسه شورای معادن استان نسبت به این تعطیلی تعداد زیاد معادن استان انتقاد کرد.

معادن تعطیل نتیجه سیاست‌های نادرست

استاندار گیلان در این نشست وجود معادن غیرفعال بسیار در این استان را نشان از سیاست‌های نادرست دانست و گفت: لازم است ظرفیت معدنی استان بازنگری و مشخص شود و تعطیلی این حجم از معدن نیازمند ریشه یابی دقیق است.

اسدالله عباسی با بیان اینکه مسئولان و متولیان باید پاسخگو باشند که چرا در این استان تقاضای بهره برداری از معادن کم است افزود: متاسفانه در بخش مصالح ساختمانی و همچنین شن و ماسه نیز در گیلان چالش‌های متعددی داریم، زیرا سیاست های نادرستی که در اداره صمت اتخاذ شد، این مشکل را دامنگیر استان کرده است.

وی همچنین اظهار داشت: در سراسر گیلان معادن چشمگیر از لحاظ تولید و اشتغال نداریم و در این راستا باید از معادن موجود نیز، درست بهره برداری شود.

استاندار گیلان ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات گیلان، برداشت های غیرمجاز شن و ماسه از رودخانه ها است که باعث آسیب به محیط زیست می شود و نباید این اجازه داده شود که بیش از ظرفیت از بستر رودخانه ها شن و ماسه برداشت کرد و باید این برداشت ها طبق اعلام و نظر کارشناسان انجام شود.

پاسخی که برای تعطیلی معادن گیلان وجود نداشت

انتقاد استاندار گیلان در حالی بود که از سوی نهادهای متولی پاسخ یا به طور دقیق پاسخ قانع کننده و راهکاری برای عدم فعالیت معادن استان ارائه نشد و نشست مذکور به ارائه گزارش عملکرد در بخش معادن گذشت.

باتوجه به اظهارات نماینده عالی دولت در استان مبنی بر نبود متقاضی سرمایه گذاری و فعالیت در حوزه معادن گیلان، وی خواست که مسئولان نسبت به اینکه “چرا در گیلان تقاضای بهره برداری از معادن کم است؟” پاسخ دهند و آن را ریشه یابی کنند.

درآمد سه برابری معادن گیلان در سالجاری 

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان نیز در این جلسه به ارائه گزارش پرداخت و اظهار داشت: از مجموع ۱۰۸ معدن موجود در استان گیلان، ۵۰ معدن فعال هستند و ۵۸ معدن غیرفعال، راکد و فاقد پروانه بهره‌برداری هستند.

فرهاد دلق پوش عصر گفت: از مجموع معادن موجود در گیلان، ۲۶ معدن غیرفعال هستند که از این تعداد، چهار معدن مربوط به بخش غیرفلزی و ۲۲ معدن نیز مربوط به بخش تامین مصالح ساختمانی بوده و ضمن اینکه ۳۲ معدن نیز راکد و فاقد پروانه بهره‌برداری هستند.وی ادامه داد:

وی با بیان اینکه سال ۹۹ در مجموع از معادن فعال گیلان چهار میلیون و ۵۴۹ هزار تن مواد معدنی استخراج شد، ادامه داد: اما امسال طی هفت ماه ۲ میلیون ۷۱۶ هزار تن مواد معدنی از معادن استان استخراج شد و در بخش اشتغالزایی نیز ۱۴۰ فرصت شغلی ایجاد کرده است.

رئیس سازمان صمت گیلان گفت: همچنین از ابتدای امسال تاکنون یک درخاوست صدرو پروانه اکتشاف برای بخش فلزی ، یک مورد در بخش غیرفلزی و سه مورد نیز در بخش مصالح ساختمانی ارائه شد و در بخش مزایده نیز، ۱۹ مورد برای پروانه بهره‌برداری به مزایده گذاشته شد که هفت مورد برنده داشت.

به گفته دلق پوش، همچنین ۱۱ مورد در بخش پروانه اکتشاف به مزایده گذاشته شد که یک مورد برنده داشت و در درخواست اکتشاف نیز، هشت مورد پروانه بهره‌برداری به مزایده گذاشته شد که ۲ مورد برنده داشت.

وی در ادامه جلسه شورای معادن گیلان به درآمد حاصله از معادن این استان نیز اشاره کرد و گفت: در سال ۹۹ کل وصول حقوقی دولتی از معادن گیلان حدود پنج میلیارد تومان بود که این میزان در هفت ماهه امسال به ۱۲ میلیارد و ۴۶۶ میلیون تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد سه برابری را نشان میدهد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان اعلام کرد: پیش بینی می شود وصول حقوقی دولتی از معادن گیلان تا پایان سال جاری به ۱۷ میلیارد تومان افزایش یابد.

وی افزود: با توجه به مصارف مصالح به دلیل احداث راه آهن، سال گذشته مجوز برداشت موقت زیادی انجام شد چون برای ریل گذاری به مصالح زیادی نیاز داشتیم که در این راستا، ۱۹۲ مورد مجوز موقت برداشت مصالح صادر شد تا مصالح مورد نیاز برای ریل گذاری فراهم شود.

تعهد پیمانکاران تعهد گرفته شود

نمایندگان مردم رشت در مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این جلسه به مسئله عدم انجام وظایف توسط بعضی از پیمانکاران پرداخت و اظهار داشت: برای اجرای پروژه های عمرانی باید از پیمانکاران تعهد گرفته شود تا در حین انجام کار، با وقفه مواجه نشویم.

محمدرضا احمدی سنگری افزود: با وجود اینکه زحمات زیادی کشیده می شود تا مصالح از معادن استخراج شود و در اختیار پیمانکاران قرار گیرد، اما شاهد هستیم که همواره پیمانکاران به وعده های خود عمل نمی‌کنند.

وی ضمن انتقاد از برداشت‌های بی رویه شن و ماسه از بستر رودخانه های استان، گفت: در برداشت شن و ماسه و همچنین برداشت مصالح هیچ سودی نصیب مردم نمی شود که در این زمینه باید مسئولان قضایی ورود کنند و با مسببان برداشت‌های غیرمجاز برخورد قاطع انجام شود.

راهکار چرخه تامین مواد معدنی از اتاق استانداری

در پایان نیز استاندار گیلان استفاده از مواد رسوبی پشت سدها را رهکاری برای جایگزینی برداشت بی رویه از بستر رودخانه ها دانست و گفت: با توجه به ارائه نظرات کارشناسان، هم اکنون مصالح ناشی از رسوبات مناسبی در پشت سدهای سفیدرود، منجیل و سد تاریک وجود دارد که جهت توسعه امور عمرانی می توان از این منابع بهره برد.

عباسی همچنین به خسارت دیدگان ناشی از برداشت های معدنی اشاره کرد و افزود: طی سالهای اخیر برخی اماکن و ساکنان مناطق بالادست به دلیل برداشت های بی رویه مواد معدنی به خصوص برداشت شن و ماسه دچار آسیب شدند که باید از منبع درآمدهای معادن گیلان، به آنها کمک شود.

وی گفت: در تجمیع مصالح موجود گیلان نیز علاوه بر اداره صمت باید سایر ادارت ذیربط نیز راهکار ارائه دهند و مشکلات شناسایی تا برای برطرف شدن آنان اقدامات عملی صورت گیرد؛ ضمن اینکه مقدار مصالحی که برای آزادراه و راه آهن موردنیاز است نیز باید مشخص شود تا اقدامات لازم برای تهیه آن انجام شود.

همچنین در پایان این جلسه مقرر شد که تمامی دستگاه های ذیربط دربخش معادن، مشکلات و راهکارها را به صورت کاربردی در این بخش را ارایه دهند، سایت معدن راه اندزی شود و همچنین از عواید معادن گیلان به افراد آسیب دیده در روستاها به دلیل برداشت شن و ماسه و دیگر مصالح کمک شود.

چهارمین جلسه شورای معادن گیلان در سال جاری با ریاست اسدالله عباسی استاندار گیلان و با حضور مسئولان اداره صنعت، معدن، تجارات، اداره راه و شهرسازی، اداره راهداری و سایر مسئولان این بخش در رشت برگزار شد.

 

گزارش از خبرگزاری ایرنا